Tanka solenergi!

Det känns som sommar ute och det måste vi försöka utnyttja här uppe i våra nordliga breddgrader. Snart kommer höst och vintermörkret med mindre dagsljus. Fast, det är ganska mysigt att krypa upp i soffan med en god kopp te och tända ljus i fönstret. Eller vad tycker ni?

SONY DSC

D-vitamin är ett hett ämne just nu och ju mörkare det blir desto mer lax och ägg får vi stoppa i oss. Är ni småätare kan ni alltid ta extra tillskott också. Jag har hittat en bra länk nedan om ni vill läsa mer om varför D-vitaminet är så bra och varför vi bör tänka på att fylla på under vintern.

Önskar er en underbar dag! Gå ut några minuter och njut av sensommaren. /AJ

ww.kostdoktorn.se/d-vitamin

Favorit i repris.

Finurlig business

Hur är det nu? Har du funnit din passion i livet? Går du din egen väg? Tar du allt personligen? Vad sjunger ditt hjärta för?

Är du intresserad av att höra om Wiviannes berättelse genom livet och kanske få idéer och energi till din egen passion eller längtan  är du hjärtinnerligt välkommen till oss den 11 oktober.

13.00-14.30 lyssnar ni, funderar och reflekterar. Ni hinner säkert ställa frågor också. Wivianne har tonvis med goda råd att applicera på ditt liv. Sedan går ni hem och funderar färdigt. Kanske kommer det något spektakulärt ut av denna dag. Det vet bara den som är nyfiken.

Välkomna att boka din plats! 042-164060 eller wivianne@wivianenyberg.se

150:- medlemspris. 300:- för icke medlem.

 

 

 

Ny träning på gång!

images (6)images (3)

Vecka 41, dvs den 6 oktober startar vi upp  Ballet Workout 6 gånger med Gudfinna i spetsen.

Jag är helt säker på att ni som gillar Bodybalance och Yoga hade älskat denna träningsformen. Ni som tycker ni är för stela för ovan nämnda pass borde träna detta för att få upp er rörlighet/smidighet och styrka på ett skönt och smart sätt.

Jag vill betona att Ballet Workout inte är den döende svanen dans till klassisk musik. Det är träning men med tänket på att få ut rörelsen i kroppen maximalt, att få längden i kroppen och att minska antalet för korta muskler som orsakar skador.

Vad säger ni? Hänger ni på? Det är stort i bla USA och kommer säkert bli stort här också. Vi är ju kända för att vara före vår tid med det mesta så varför inte detta också..   För att nämna två: Indoorwalking och Spinning. Det blev ju succé! Ja just det, HIIT också.. ;)

Ni betalar för dessa 6 gånger 795:- om ni är medlemmar på Aktiverum. Icke medlem betalar 1195:-.

Välkomna att boka er plats. Vi tar endast in 10 personer!

images

Efter 6 gånger ser vi ut så här ……………………….. hämta

Så kan vi få en rikare vardag med mindre stress!

Sista men kanske viktigaste delen i ämnet stress, hur förhindrar vi? Och slänger även in lite tips på hur vi kan göra vår vardag lite värdefullare.

En stor anledning med att jag jobbar med hälsa är att jag vill arbeta med att få människor att ta hand om sig själva mer och inte bara snurra vidare i stressen som dagens samhälle bidrar med. I mitt jobb möter jag för många som stressar sig själva för hårt med diverse krav och rädsla för att misslyckas. Är det verkligen så fel att misslyckas? Absolut inte! Varje misslyckande är en utveckling och en lärdom du inte kan läsa dig till eller köpa för pengar och inom träning är misslyckande väldigt användbart för en större utveckling. Du kan aldrig nå resultat lika fort på ett pass du klarar utan några större motgångar som du kan på ett pass du inte klarar helt eller klarar med nöd och näppe. Det bästa ligger utanför bekvämlighets zonen, må va en kliché men så sant! Och det är lite så i livet också, våga testa och i värsta fall misslyckas och bli en erfarenhet rikare. Som man kan säga sikta mot stjärnorna och landa på månen, men låt det ta den tid det behöver. Och tänk på att förändring kräver underhåll, att man t.ex. lämnar utrymme för lite kärlek till sig själv genom att kanske stryka 30 minuter tv tid?

Tips mot stress och för ett positivare tänk:

 • Vid gråa dagar när man känner sig hängig eller det känns som inget går som man vill, skriv en tacksamhetslista på 10 saker du är tacksam för i ditt liv som ex du är frisk, har mat på bordet, har vackra barn, har en partner som älskar dig, har tak över huvudet osv.
 • Skriv en prioriteringslista på alla saker du känner du måste hinna med och rangordna vilket som måst göras först och vilket som kan vänta, ett bra sätt att få lite översikt plus så kanske man egentligen inte har så många MÅSTEN som man tror?
 • Ta dig tid i schemat för små pauser där du bara andas och rensar huvudet, ta en nypa frisk luft, gör lite pausgympa, ta nått mellanmål eller bara va.
 • Lyssna på musik som gör dig glad eller ger dig ett lugn. Det du behöver just då.
 • Va ödmjuk mot dig själv och tillåt dig själv att ha en dålig dag där du kanske stannar kvar i soffan och äter lite för mycket glass, men blir dagen en vecka eller mer så kanske man behöver fundera på en ny vardag? Och tänk på att utan dessa dåliga dagar hade vi kanske inte uppskattat dom bra lika mycket :)
 • Ät dina måltider i lugn och ro, gärna utan tv, iPads, datorer eller telefoner. Försök att undvika stressade måltider där du knappt hinner sätta dig. Planera in i ditt schema om de behövs!
 • Gå ut i naturen och ta in alla uttryck, dofter, vyer, solens värme, vindens kyla eller regnets lugn.
 • Närhet med någon annan i påklädd eller naken form spelar ingen roll ;) Hudkontakt är läkande!
 • När du säger JA till andra säger du ofta NEJ till dig själv! Tillhör du dom som har svårt att säga nej? Då kan jag tipsa om ”Jag återkommer” ”Jag ska bara dubbelkolla i mitt schema” ”jag ska bara checka hemma så det är ok” ”Jag ska bara städa klart så ringer jag dig” och så vidare! Använd dessa 10-15 min och känn efter vad DU VILL och MÅR BRA av och ge ett svar utifrån det. När någon nekar dig så är inte det hela världen eller hur?
 • Boka in en dag/kväll/timme i veckan som är DIN egentid där du gör något du mår bra av.
 • När du känner att hjärtat klappar på för fort, stanna upp andas tio djupa andetag långt ner i magen.
 • Träning är super för att bli av med stress och för mer kvalitet i vardagen. Allt från spinning till yoga, hitta det som passar dig och våga prova nya saker. Vi instruktörer hjälper dig mer än gärna :)
 • Gå på massage eller någon annan spa behandling någon eller ett par gånger i månaden. Unna dig själv för det är du värd!!
 • Något som är super och som jag tror många behöver är att uppmärksamma sina goda sidor! Så prova i en vecka eller längre att skriva ner 3 saker som du har gjort bra i dag, 3 saker du har som mål och 3 saker du är bra på!

bild (1)r

Mindre stress och mer kärlek till er själva! <3

I nästa inlägg kommer ett recept på chiapudding ;) Kärlek//Louise

 

Apropå den positiva stressen Louise skriver om ..

….vill jag stressa upp er lite med allt som händer i huset i september. Säkert glömmer jag något men här är det jag kom på i dag i bilen till jobbet.

På fredag – 12 september Är det After  Work Yoga 17.00-19.00 med Wivianne. Vidare kör Jossan, Sara och Saga BodyBalance release 17.15 vilket gör att ni inte kan gå på båda .. synd meeeen det kommer fler chanser. Matilda och Daniel kör team i BodyPump med den nya releasen 16.30.

Lördagen den 13 september är det BodyBalance release 11.00 med Camilla och Maria. Klockan 13.00 startar Wivianne upp sin förläsning om Ayurveda. Det är även idag som Sara, Ola, Magnus och Thessan springer stafett i Hbg marathon. Lycka till önskar vi dem!

Söndag 14 september startar Aktiv Kids och Aktiv Teens.

Onsdagen den 17 september kör Sara och Jossan team i BodyPump 16.30.

Lördagen den 20 september är det Yin yoga Workshop med Lena,13.30-16.30.

Torsdagen den 25 september startar Aktiv Shape och Aktiv Shape duo. En 12 veckors PT-kurs.

Fredagen den 26 september är det medlemsdag på Intersport med 20% rabatt på kläder och skor. Denna dag är det även dags för vår första TGF med frukost mellan 07.00-09.00.

Lördagen den 27 september håller vi Dansmarathon i våra nyinköpta kläder från intersport. ;)

Tisdagen den 30 september träffar ni SPA och Kerstin Florian i receptionen med diverse härliga produkter.

Sen får det räcka! Utöver detta ska ni ju hinna gå på alla era favoritpass och träna i gymmet en sväng. Ingen stress! Själv siktar jag in mig på Ayurvedan och TGF. Kram på er! /AJ

 

 

Positiv stress och muggkaka!

Hallojsan alla!

Här kommer fortsättningen på ämnet stress. Hur kan vi utnyttja de till vår fördel? Och hur påverkar de oss? Jag kommer rikta in mig lite mer åt träningshållet såklart ;)

Forskning visar att kroppen reagerar annorlunda vid kortvarig (positiv stress) och långvarig stress (negativ stress). Vid den kortvariga stressen utsöndras adrenalin och noradrenalin. Det gör oss extra vakna och alerta, får oss att tänka och resonera snabbare och bli kvickare i reaktionerna. Vilket är ypperligt på ett träningspass där det är högt tempo och tuffa utmaningar. När jag har pass eller tränar själv tar jag alltid till positiv stress, adrenalin kick, beast mode eller vad man nu vill kalla de för att fixa det där lilla extra jag inte hade orkat annars. Musik tycker jag är ett superbra hjälpmedel för att hitta till adrenalin känslan och va inte rädda för att låta lite när ni tar tag i den där sista kraften! Tro mig ingen bryr sig ;) Är jag i närheten då kan jag tänka härligt att han/hon tar i ordentligt!! Kom gärna och prova detta på HIIT passet jag har ikväll! ;)

Psykiska effekter av positiv stress

 • Mer mottaglig av information
 • Bättre minne
 • Högre fokus
 • Tålamod och uthållighet
 • Mer mental ork
 • Hanterar motgångar utan att tappa fokuseringen
 • Ökad medvetenhet
 • Sunt självförtroende, självtillit
 • Mer optimistisk
 • Stabilare humör

Fysiologiska effekter

 • Energisk känsla i kroppen, man känner sig pigg, spänstig, redo att ta i om det behövs
 • Avspänd och reaktionssnabb muskulatur
 • Ökad muskelmedvetenhet
 • Mer fysisk ork
 • När man sätter eller lägger sig för att vila infinner sig snabbt ett behagligt lugn i kroppen
 • Utandningen är avspänd och behaglig, inandning sker med magen (inte bröstkorgen)
 • Under avslappad utandning kan man känna hur hjärtat slår långsammare
 • Bättre hantering av smärta

Några av fördelarna vi kan utnyttja om vi bara vill :) Nästa inlägg kommer tips på hur vi kan undvika den där långvariga negativa stressen!

Nu till mugg-kaksmums!! Älskar morotskaka så detta receptet på morotsmugg-kaka är helt klart ett godkänt alternativ till den onyttigare varianten.

Mugg-kaka:
1 äggvita
1 msk lättkesella
1.5 msk kokosmjöl
1 msk mandelmjöl (eller havremjöl, mal bara ner fiberhavregryn i en mixer)
1 msk protein pulver vanilj (kan uteslutas)
0,5-1 msk stevia strö
0,5 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1 msk morotspuré (jag använder Semper barnmatsburk)
1 msk finriven morot
2,5 msk vatten eller mjölk
Frosting:
20 g 5% Philadelphiaost
50 g lättkesella
1/2 msk stevia strö

1. Smörj en normalstor mugg med kokosolja eller annan naturell olja.

2. Blanda ihop alla ingredienserna i en skål och häll sedan över i muggen. Kör på full effekt i 1 minut. Kolla efter att den är fast, kan behövas upp till 30 sekunder till beroende på microvågsugn.
3. Vänd muggen upp och ner på en tallrik. Strö över lite kanel och för mer smak, fin riv lite morot på och den är redo för att mumsas!

 

bild

Det var allt för denna gång, kärlek till er! //Louise

 

Ayurveda – Indisk Självläkekonst.

Visst låter det härligt. Att kunna läka sig själv, få ett liv i balans och fritt från sjukdom. I ayurvedan utgår man från de fem elementen – Luft, jord, eld, vatten och rymd/eter. Dessa element bär på ett antal egenskaper och karaktärsdrag som återfinns i hela universum och därför även i oss människor.

Varje individ har sin egen unika sammansättning och utifrån denna har vi olika förutsättningar och behov. Optimal hälsa uppnås när kropp, själ och sinne är i balans och i harmoni med varandra. Sjukdom uppkommer när balansen störs.

Vill ni gräva djupare i denna lära är ni välkomna den 13 september klockan 13.00 och lyssna på Wivianne och vill ni finns det chans att boka upp tider för personlig konsultation och pulsläsning. PT Ayurveda kostar normalt 800:- men under helgen kan du boka och få 20% rabatt.

Själva föreläsningen kostar för dig som är medlem, 150:-. Icke medlem 300:-.  Boka er i receptionen. 042-164060.

Hoppas vi ses! Stor kram från en med mycket eld inom sig .. /AJ

En PT-timme på köpet.

MIIT startar nästa vecka med träning 4 dagar i veckan i tre veckor med fokus på högintensiva intervaller med våra PT tjejer Gudfinna och Louise. UTÖVER detta ingår även en PT-timme där du efter dina förutsättningar får rätt träning och bra tips som stärker din kropp. Det finns några platser kvar om ni är sugna på att testa gränser och ge kroppen precis vad den tål och längtar efter. Boka i rec.

Vill ni hellre mysa och fokusera inåt har Lena en Workshop i YinYoga och Mindfullness lördagen den 20 september. Mellan 13.30 och 16.30 praktiserar ni utvalda Yinpositioner som stimulerar djupliggande vävnader i rygg, höfter och lår. Känns skönt bara att skriva om det! Ni får även en meditationsövning och andningsövningar som renar din energi och detoxar din insida. Meditation öppnar känslomässiga blockeringar och mentala spänningar så känner ni att ni är nyfikna på vad som finns långt där inne är detta en bra grej att börja med.

Lena vill ha in max 20 personer för att det ska bli så bra som möjligt så fundera inte för länge. <3 Vill ni läsa mer om det ligger det lappar inne i vår Yogalounge samt på anslagstavlan.

I morse kändes det som sommar igen! Det tar vi med oss resten av dagen. Kram på er från infomaister. /AJ

 

Vi är stolta över dig Daniel.

Av 37 instruktörer som blev uttagna står nu vår Daniel på scenen i Globen på lördag. Nej, han vann inte, han kom tvåa men får ändå stå bland världseliten inom Les mills och köra BodyCombat inför ca 3000 tränande galningar. Vi är stolta och jag tror att Daniel själv är stolt över sin prestation. Visst, det hade nog suttit fint med en check på 40 000:- från Reebok också men det är nog själva grejen, att få stå på scenen, som väger tyngst.

Han känns lugn men det är nog som nerverna förbereder sig långt där inne … Tänk att köra pass för 3000 pers! Åh vilken känsla!! Jag är lite avundsjuk minsann känner jag långt där inne.

Grattis Daniel säger alla dina arbetskamrater. Vi är stolta!

10606507_10152745880679739_6844502027781783762_n

Kram AJ

 

Stress första delen.

Vad är stress egentligen?

När en fara hotar utsöndrar nervsystemet hormoner, såsom adrenalin, noradrenalin, och kortisol. Dessa hormoner ökar på andelen fetter och sockerarter i blodet vilket ger snabb och effektiv energi till musklerna. Hjärtat börjar slå snabbare, vilket ytterligare ökar på energimängden i kroppen, allt för att ge bästa möjliga energi vid en kamp eller en flykt. Samtidigt blir vi mindre känsliga för smärta och blodet koagulerar fortare.

Låter detta som något vi har användning av i skolan, på jobb eller i vår vardag? Låter som något mer användbart för urtidsmänniskan. Men idag blir vi inte jagade av djur utan av ”måsten”, rädslor, prestation osv. men kroppen reagerar fortfarande likadant som för ca 2 miljoner år sedan. Bra fråga att ställa sig själv: Är verkligen alla måsten ett MÅSTE? Prioritera rätt och med kärlek till dig själv och vad som verkligen är väsentligt. Mer tips om hur du kan undvika stress kommer i del 3 ;)

Vad som kan hända vid långvarig stress:

 • Trötthet
 • Sömnproblem
 • Likgiltighet, nedstämdhet
 • Rastlöshet
 • Humörsvängningar
 • Irritation
 • Sämre prestationsförmåga
 • Minskad uppmärksamhet
 • Minskad koncentrationsförmåga
 • Glömska, minnesluckor, sämre närminne
 • Obeslutsamhet
 • Sämre självkänsla
 • Kroppens återuppbyggnad försämras, cellproduktionen och ämnesomsättningen blir sämre
 • Depression
 • Ångest
 • Muskelspänningar i nacke, axlar och skuldror
 • Spänningshuvudvärk, migrän
 • Hjärtklappning, ökat blodtryck och andnöd
 • Hjärt- och kärlsjukdomar
 • Minskad sexlust
 • Inflammationer. Kroppens känslighet för stresshormonet kortisol minskar vid längre stress vilket kan innebära att kortisolets inflammationshämmande egenskaper minskar. Detta kan leda till försämrat immunförsvar, lättare att få förkylning m.m.
 • Magproblem, förstoppning, diarré
 • Förhöjt LDL-kolesterol
 • Högre blodsockernivåer och bukfetma
 • Ökad risk för diabetes typ 2 och insulinresistens
 • Ökad risk för fetma
 • Ökad risk för cancer
 • Utarmning av vitaminer och mineraler
 • Snabbare åldrande
 • Håravfall
 • Minskad kreativitet
 • Minskad livskvalitet

Jag kommer nu vid 2 tillfällen till skriva om stress och ska göra mitt bästa för att alla dessa inläggen ska komma under den närmsta veckan. Jag kommer va lite busig och komma med inlägg utanför fredagar! :P

Nästa inlägg kommer handla om positiv stress och där kommer även ett mumsigt recept på muggkaka! Yup du kan göra en protein kaka utan socker och mjöl i en mugg på max fem minuter! Bra substitut för oss kakmonster ;)

Förresten har ni sett  att vi nu säljer turkisk yoghurt med bär i caféet? Idén la jag fram i tisdags och på torsdagen stod dom där! Vi har den bästa kökstantan! :D

Ha en fortsatt trevlig helg och ta hand om varandra. Kärlek! //Louise

bild 33