SOL – på gott och ont

De flesta av oss längtar efter solens värmande strålar på olika sätt. Många av oss tycker om att solbada och bli bruna, andra vill bara ha ljuset och värmen men håller sig gärna i skuggan. Oavsett hur vi nyttjar solens närvaro har den sina positiva och negativa egenskaper.

D-vitamin – en viktig faktor som solen bjuder på! 15 minuter om dagen i direkt solljus räcker för att få vårt dagsbehov av D-vitamin. Huden är fullt medveten om vilken mängd som är tillräcklig så när den är mättad tar den inte tillvara på mer. De 15 minuterna gäller på sommarmånaderna i Sverige och mitt på dagen när solen är högt upp för att UVB-strålarna ska nå fram och ge effektiv tillverkning. Brist på D-vitamin kan ge nedstämdhet, irritabilitet, koncentrationssvårigheter och värk.

Fler dör i Malignt Melanom än i trafiken! Mer än 40 000 drabbas i Sverige av någon form av hudcancer varje år. Ca 2800 av dessa är den allvaliga formen malignt melanom och den siffran ökar ständigt. Därför uppmanar jag mina kunder mer och mer till att använda hög solskyddsfaktor.

Åldrad hud! Uv-strålarna är den största bidragande faktorn till vår huds åldrande. UVA strålarna är de som går ner djupast i huden och bryter ner den underliggande strukturen. Proteinet kollagen bryts ner och så även elastinet vilket ger oss linjer och rynkor och gör huden oelastisk och slapp. Den vattenbildande förmågan i hornlagret försämras, fibroblaster och fett minskar, huden torkar ut och fria radikaler bildas som i sin tur påskyndar hudens åldrande. Solen bidrar även till ojämn pigmentering, ytliga kärl och förstorade porer.

Positiv effekt mot hjärtinfarkt och diabetes. Att man i sydligare breddgrader löper lägre risk för hjärinfarkt tror man nu beror på solens intensitet. Solljuset bidrar till att kärlen vidgas samtidigt som blodtrycket sjunker. Man kan även se en förbättring hos diabetespatienter på sommaren jämfört med att fler insjunknar under våra mörjkare månader. Detta b.la. av D-vitaminet. Men också av att ljusets inverkan på vårt immunförsvar och man tror att en störd dygnsrytm påverkar vår ämnesomsättning mer än vad man idag vet. Ljuset som når ögats näthinna påverkar de hormoner som bidrar till vår sömn och vakenhet och hjälper oss till god dygnsrytm.

Så solen och dess ljus har även många fördelar som vi inte får glömma för ett friskare liv. Men glöm inte att skydda er i sommar! Vi har nu 20% rabatt på våra solprodukter inne på SPA.

Kram/Lina

Publicerat i SPA

Body Attack

God eftermiddag!

På torsdag 21 maj kör vi igång Body Attacken igen efter ett kortare uppehåll.

Hanna är laddad och väntar  på er kl 18.10 i sal 4.

Body Attack är en konditionsträning utan redskap. Gamla hederliga aerobicsteg kombineras med styrke och stabilitetsövningar för hela kroppen. Motiverande musik gör passet komplett och alla tar ut sig efter sin egen förmåga. Har du inte testat så är det dags helt enkelt.

Önskar er en härlig måndag

/Sara

 

Sommarkortet börjar säljas 1 juni.

Vi kommer ha tre olika kort i sommar. 30, 60 och 90 dagar. Alla kort börjar säljas den 1 juni. Vi erbjuder 25% på korten bara för att vi tycker om er! (Vi gillar alltså inte när ni ligger på stranden istället för att träna..) 😉

90 dagars sommarkort köper ni med rabatten för 1496:-  Den måste ni köpa under juni månad för att ni ska hinna utnyttja alla dagarna.

60 dagars sommarkort kostar 1121:-  Den kan ni köpa under hela juli för att hinna.

30 dagars kortet kan ni OM NI MÅSTE, vänta med att köpa augusti ut, för 596:-

Sommarkorten gäller till den 30 september. (Men det har ni säkert redan räknat ut)

Jag väntar med spänning på den där sommarvärmen… cykeln känns lite kall i vinden faktiskt.

En annan sak som var lite kall (eller kanske varm) var förra veckan när jag cyklade till jobbet i motvind. Jag kom ifatt en man på sin cykel och när jag var på lagom härligt avstånd snyter gubb*** sig rakt ut i luften ….  VARFÖR GÖÖR NI DET GUBBAR???? Här kommer jag, nysminkad och fräsch på min nya cykel, glad för att få lite frisk luft i lungorna. Tur min mun var stängd…

Ja, jag.. sommaren bär med sig många trevliga minnen. Hoppas ni får några riktigt bra hos oss i år! Kram på er. /AJ

Peptider i hudvård

Peptider är delar av proteiner, vilka är långa (eller ibland korta) kedjor av aminosyror. Vissa peptider påverkar hormonell aktivitet, andra påverkar immunförsvaret, vissa tros spela en roll vid sårläkning och ha en betydelse vid atopisk dermatit och eksem. Alla peptider fungerar som ”budbärare” och inom hudvård har de en viktig cellkommunicerande förmåga. Med detta menar man att de överför information till cellerna om hur de ska fungera på bästa sätt.

Peptider som används i hudvårdsprodukter är skräddarsydda och kan ha många olika effekter i huden. Det vanligaste, speciellt i Anti-Age produkter, är att de hjälper huden att producera kollagen, vilket gör att huden lättare kan reparera sig själv och återfår sin elasticitet, ökar hudens spänst och reducerar fina linjer och rynkor.
Peptider minskar också inflammationer i huden och reparerar skador som orsakats av luftföroreningar, ultraviolett ljus och andra faktorer som bryter ner huden. De verkar genom att arbeta tillsammans i kosmetiska produkter som serum och krämer. De har många spännande fördelar, men man vet sedan länge att de behöver andra aktiva ingredienser att samverka med, detta gör man oftast hudvårdsprodukter för att få maximal effekt. Exempel på ingredienser som ofta samverkar med peptider är antioxidanter och vitaminer.

Kram Lina

Publicerat i SPA

Det går undan.

Maj månad är redan här och på lördag vankas det Springtime i vår vackra stad. Ska du springa fort som tusan eller stå vid sidan om och äta glass i ett par snygga solglasögon? OM du bestämt dig för att springa och vill ha vår fina tröja på dig kan du säga till Sara. Vi har beställt några extra om i fall att. Säg till INNAN lördag bara .. 😉 Hoppas vi ses i tältet nere vid Dunkers… med eller utan glass..

En annan sak som gick undan var MIIT X-tra kursen som startar vecka 21. Jag skulle precis sätta mig och blogga ut om att eftersom efterfrågan var så stor så kör vi en extra kurs i MIIT vecka 21-23… MEEEEN … platserna tog slut på en eftermiddag. Djungeltelegrafen hann före mig denna gången. Så: Ny kurs vecka 21 som är fullsatt …. Gudfinna får gå in på sin semester och köra fler, eller vad tycker ni?

Sen MÅSTE jag bara få lov att berätta om EN sak till som går undan.. jag har köpt en elcykel! Om ni stöter på mig på Aktiverum måste ni få prova den! Det är helt magiskt. För oss som har ett hjärta likt en traktor är detta en frälsning utan dess like. Jag fnissade hela vägen från Mörarp till Hbg idag när jag cyklade in. Så om ni känner någon som inte är lika grymt tränade som ni, tipsa dem om detta. Jag fattar inte varför jag inte köpt en tidigare…

Stor kram på er denna härliga måndag. <3 /AJ

 

Underbara söndagmorgon

 

 

Godmorgon alla!

Hoppas ni har en lika skön start på er dag som jag. Sitter precis och mumsar i mig chokladgröt med hallon innan jag ska iväg till gymmet och PT:a. Ser ni till att få i er en bra frukost innan träningen? Har ni svårt att få i er frukost innan träningen så stoppa gärna i er ett ägg eller en smoothie så orkar ni garanterat mer och få i er en ordentlig frukost inom ca en timme efter träningen så ni ger kroppen dess byggstenar 😉 När ni ändå har sovmorgon passa på att lägga lite extra tid och kärlek på er frukost, skär upp färsk frukt, pressa färsk juice, gör en god omelett, baka scones eller gör en smaskig chokladgröt som här nedan :)

IMG_3293Värm 1 dl fiberhavregryn med 2 dl vatten, blanda ut de med choklad casein/protein, en skvätt havremjölk och sen på med frysta hallon 😉

Kramar/Louise

Årets bästa hudvårdsprodukter

Jag vill i dagens inlägg informera (men även skryta lite) att Kerstin Florian tog hem 4 av 13 utnämningar i Årets Hudvårdsprodukter 2014 utsedda av Svenska Spahotell.

ÅRETS FUKTIGHETSKRÄM – Correcting Multi-Vitamin Day Crème SPF 30

ÅRETS ANTI-AGE CREME – Rejuvenating 24-Hour Moisture Crème

ÅRETS ÖGONPRODUKT – Correcting Brightening Eye Crème

ÅRETS KROPPSINPACKNING – Rejuvenating Spirulina Masque

bild-p--produkterna-web

 

Kram Lina

Publicerat i SPA

Kommer ni ihåg?

Minns ni när vi körde spinning i helt rosa för Bröstcancerfonden och Bröstcancerföreningen? Vi samlade in pengar och sålde både kakor och fina smycken här för den rosa sakens skull.

blomma

Idag har jag lagt ut info på affärsTV angående denna rosa sak. Du som fått bröstcancerdiagnos eller känner någon med bröstcancer kan alltid kontakta BCF Pärlan. info@bcfparlan.se eller www.bro.se/parlan.

SONY DSC

Tack för att ni finns och ger stöd till de drabbade. <3

Stor kram på er denna något kyliga vårdag. Man får försöka hitta lä för att kunna njuta av solens strålar. /AJ

 

Det närmar sig Springtime.

Ett tält vid Dunkers tillsammans med Intersport och HIF. Uppvärmningen i form av Camilla, Jossan och Louise. En tävling för de som springer i våra tröjor (går att beställa hos sara@studioaktiverum.se) Slå Magnus eller Thessan i tid och var med om en utlottning av PT eller Massage. Uppträde på scen, samt tävling i tältet. .. Ja, det är vad vi kommer att bidraga med denna eminenta dag i uppförsbackens tecken.. Ska ni springa eller bara glassa med oss i tältet? Valet är ert men jag hoppas att vi ses på något sätt OCH att vädret är UNDERBART!

Det är för övrigt måndag och Mamma/barn kursen är igång. Smög in för att titta idag när de letade upp sina magmuskler och försökte koppla samman dem med viljan och nerverna. Vilken koncentration! Det kommer bli grymt. Härligt att se! Passade även på att smygkolla och filma lite på Camillas SH´BAM idag. Har ni inte provat det M Å S T E ni prova. Dansare eller inte, strunt samma. Det är glädjen vi är ute efter.

I kväll startar även Olas 8-veckors kurs samt Gudfinnas Core Ballet. Mycket igång i huset nu! Man känner energin darra i salarna.

Kom ihåg att kolla öppettiderna inför Valborg och 1 maj. Hjärtligt välkomna! KRAM /AJ

 

Rodnade partier eller små knottror kring munnen?

PERIORAL DERMATIT

Perioral Dermatit är och betyder inflammation på huden kring munnen. Det är därför centrerat till området kring munnen och ibland upp till kinderna och även ner på hakan. Symtomen börjar som rodnade partier och sen utvecklas små knottror och små varblåsor i porerna. Ibland kan man se att Perioral Dermatit orsakas av överaktivering av huden som överdrivet tvättande eller peelande eller starka hudvårds/makeup produkter.  Tillståndet är en nära släkting till Rosacea men skillnaden är att Perioral Dermatit endast utvecklas centrerat kring munnen. Förr kallade man detta tillstånd för flygvärdinnesjukan. Man påstod att när flygvärdinnorna demonstrerade hur man satte på syrgasmunstycket så sas det att detta var fullt med gamla bakterier och detta var då uppkomsten till Perioral Dermatit. Detta finns det dock inga vetenskapliga belägg för.

Vad försämrar och orsakar Perioral Dermatit?
Perioral Dermatit kan ibland relateras till riklig användning av ”dåligt” smink och starka hudvårdsprodukter samt tvätt med t.ex. vanlig tvål som är irriterande på huden. Sol kan förvärra tillståndet. Det är absolut förbjudet att pilla och klämma på en Perioral Dermatit då tillståndet försämras av det. Det vanligaste är att utslaget bara kommer utan någon påtaglig orsak hos unga vuxna kvinnor. Perioral Dermatit kan kvarstå i månader och ibland i flera år.

Vad gör man om man fått Perioral Dermatit?
Det man generellt sett rekommenderar är total avhållsamhet från starka rengöringspreparat, peeling, dag och nattcremer, anti-age produkter och täckande smink i ansiktet. Det kallas för ”noll-behandling”. Det kan vara väldigt svårt att följa detta till en början. Innan man ser en förbättring kan man först uppleva en försämring. Här gäller det att vara stenhård mot sig själv och inte bli desperat och börja med olika preparat. Det är en puckel som man måste ta sig över. På andra sidan puckeln ljusnar det och efter ett par veckor sker i regel en förbättring.

Om man inte blir av med sin Perioral Dermatit så bör man kontakta en läkare för att snabbare läkning. När tillståndet lugnat sig och är över så är det viktigt att fortsätta med produkter avsedda för känslig hy.

Kram Lina

Publicerat i SPA