Diabetes.

Som ni säkert vet finns det en typ av diabetes som man kan få av dåligt levene .. Ni vet, lite för mycket socker i kaffet och för många fikabullar. Den typen av diabetes kryper längre ner i åldrarna beroende på att många äter för mycket sött. Hörde på radion i dag att skolbarn faktiskt börjat äta mer frukt och grönt än tidigare, och det känns ju som om hoppet om människan börjar komma tillbaka … eller …Min mamma som blivit sjuk i stroke har nu även fått diabetes. Varför inte, vi lägger på lite mer nu när vi ändå är igång … I vilket fall, en dag när jag satt hos henne kom en sköterska in på rummet för att ge henne medicinen och jag frågade om det var vanligt att strokepatienter utvecklade fler sjukdomar i samband med allt annat elände. Hon påstod att så var fallet och att det även berodde på kosten givetvis. Sedan fnissade hon och sa: ”Ja, jag kommer oxå att utveckla diabetes så småningom så som jag äter. Jag tror att alla här på avdelningen kommer att få det i sionom tid, det blir mycket fika här.”  Jag gapade och mamma började leta efter min hand. Jag tittade på henne och sa: ”Jamen om ni vet att ni ligger i riskzonen, varför fortsätta?!”  Puckot fnissade igen och tyckte att det nog var för sent att ändra på det nu, de fikade ju varje dag på jobbet. Vid detta laget hade jag kramp i vaden så irriterad jag blev …. ”Så om du ser en björngrop 100 meter bort,  springer du då rakt fram och hoppar i den?!”  Hon tittade förvånad på mig och räckte mamma sin medicin. Innan jag hann säga mer hade mamma tagit ett stadigt tag om min hand och tryckt till allt vad hon orkade. Det var dags att vara tyst ….Men allvar människorna?! Är det så här vi tänker? /AJ