Hudtyp och hudtillstånd

Jag nämner ofta orden ”hudtyp” och ”hudtillstånd” under mina behandlingar. Vad är då skillnaden på hudtyp och hudtillstånd?
HudtyperDet finns fyra grundhudtyper, som oftast beror på våra gener. Dessa hudtyper är: normal, torr, fet och blandhud.”Normal hud” är ett uttryck som ofta används för välbalanserad hud. Det som kännetecknar en normal hud är: normal talgproduktion, enstaka komedoner, förhållandevis mjuk och slät hud, fina till normala porer, rosig och klar hud. När en person med normal hud åldras kan huden bli torrare. Därför är det viktigt att en person med normal hud underhåller huden med bra hudvårdsrutin.
Torr hud” används för att beskriva en hudtyp som producerar mindre sebum än normal hud. (Sebum är hudens egna ”smörjmedel”) Det som kännetecknar en torr hud är: låg talgproduktion, inga eller enstaka komedoner, stum och sträv hud, fina till normala porer, normal hudton. På grund av bristen på sebum, saknar torr hud de lipider den behöver för att bibehålla fukten och skapa en skyddande hinna mot extern påverkan. Detta leder till att bärriärsfunktionen försämras.”Fet hud” används för att beskriva en hudtyp med förhöjd sebumproduktion. Det som kännetecknar en fet hud är: hög talgproduktion, normal till ökad mängd komedoner, mjuk och följsam hud (med lite oljig yta), normala till förstorade porer, oftast lite gråare hudton pga. nedsatt genomblödning. Fet hud är inte detsamma som att man har/får akne.”Blandhud” är en blandning mellan antingen fet/normal hudtyp eller normal/torr hudtyp
 
Hudtillstånd
Förutom hudtyp så kan din hud ha olika tillstånd som varierar kraftigt under livet. Exempel på hudtillstånd är: yttorr, akne, geron/mogen, rosacea, känslig. Tillskillnad från hudtypen så beror hudtillståndet på olika interna och externa faktorer som den utsätts för. Faktorer som påverkar hudtillståndet kan blandannat vara:
– stress
– väder (kyla, vind, värme, sol, temperaturväxlingar)
– luftföroreningar
– inomhusklimat (luftkonditionering)
– kost (vitaminer, mineraler och spårämnen)
– genomblödning (motion, rökning)
– hormoner
– sjukdomar/mediciner
– skötsel och val av produkter
– ålder
Välj därför hudvårdsprodukter som passar hudtypen men som är anpassade för hudtillståndet. Men efter att jag nu har nämn faktorer som påverka hudtillståndet så ser ni att man kan förbättra sin hud enormt om man förutom hudvården tänker på att förbättra de övriga procenten som man kan styra över!.Kram Lina