Rodnade partier eller små knottror kring munnen?

PERIORAL DERMATIT

Perioral Dermatit är och betyder inflammation på huden kring munnen. Det är därför centrerat till området kring munnen och ibland upp till kinderna och även ner på hakan. Symtomen börjar som rodnade partier och sen utvecklas små knottror och små varblåsor i porerna. Ibland kan man se att Perioral Dermatit orsakas av överaktivering av huden som överdrivet tvättande eller peelande eller starka hudvårds/makeup produkter.  Tillståndet är en nära släkting till Rosacea men skillnaden är att Perioral Dermatit endast utvecklas centrerat kring munnen. Förr kallade man detta tillstånd för flygvärdinnesjukan. Man påstod att när flygvärdinnorna demonstrerade hur man satte på syrgasmunstycket så sas det att detta var fullt med gamla bakterier och detta var då uppkomsten till Perioral Dermatit. Detta finns det dock inga vetenskapliga belägg för.Vad försämrar och orsakar Perioral Dermatit?Perioral Dermatit kan ibland relateras till riklig användning av ”dåligt” smink och starka hudvårdsprodukter samt tvätt med t.ex. vanlig tvål som är irriterande på huden. Sol kan förvärra tillståndet. Det är absolut förbjudet att pilla och klämma på en Perioral Dermatit då tillståndet försämras av det. Det vanligaste är att utslaget bara kommer utan någon påtaglig orsak hos unga vuxna kvinnor. Perioral Dermatit kan kvarstå i månader och ibland i flera år.Vad gör man om man fått Perioral Dermatit?Det man generellt sett rekommenderar är total avhållsamhet från starka rengöringspreparat, peeling, dag och nattcremer, anti-age produkter och täckande smink i ansiktet. Det kallas för ”noll-behandling”. Det kan vara väldigt svårt att följa detta till en början. Innan man ser en förbättring kan man först uppleva en försämring. Här gäller det att vara stenhård mot sig själv och inte bli desperat och börja med olika preparat. Det är en puckel som man måste ta sig över. På andra sidan puckeln ljusnar det och efter ett par veckor sker i regel en förbättring.Om man inte blir av med sin Perioral Dermatit så bör man kontakta en läkare för att snabbare läkning. När tillståndet lugnat sig och är över så är det viktigt att fortsätta med produkter avsedda för känslig hy.Kram Lina