Ifrågasätt vad ni ifrågasätter.

Tanken om att ifrågasätta mer, kom efter en kund undrat hur hon kan veta, om hon behöver kosttillskott eller ej. En relevant fråga. Hur kan man veta? Oftast misstänker man bara och får prova sig fram. Är inte tecknen tydliga så får man vara lite detektiv. Äter jag bra saker som innehåller mycket närig eller blir det mycket halvfabrikat, socker och vitt mjöl? Stressar jag mycket? Ger jag kroppen tid att återhämta sig efter skada eller sjukdom? Din vardag spelar stor roll i hur du mår så klart och ibland kan tecken vara diffusa till en början. Ibland är vi för stressade för att upptäcka eller lyssna på kroppen vilket är synd. Den berättar ständigt saker för oss. I min värld är det aldrig kosttillskottsöverskott som gör oss sjuka eller i obalans, utan allt skit vi stoppar i oss dagligen. Glutamat, citronsyra, sötningsmedel, färgämnen mm. Medicinerna vi äter pga smärta eller andra sjukdomar som ger biverkningar och påverkar både lever och njurar kraftigt. Mediciner vi kanske inte kan leva utan, vilket gör det ännu viktigare att ge kroppen bästa förutsättningar för att klara påverkan på våra organ. Vad är det då jag tycker vi bör ifrågasätta? Här kommer mina BIG NO NO; Glutamat; Lurar hjärnan till att ÄÄLSKA det du äter. Du kommer behöva både mer av det och oftare. Nästa gång du handlar har hjärnan redan bestämt att varan med mest glutamat i, som du handlade sist, är den bästa. Väldigt smart om du vill tjäna pengar på ohälsa. Om en vara innehåller mycket Glutamat kan man säga att det inte lagts så mycket kärlek i den. Glutamat kan ge huvudvärk, svettningar, yrsel och tryck över bröstet mm. Smakförstärkare som Glutamat börjar på E600 – . (Glutamat – E 620-625) Citronsyra; Kan skapa mycket allergi eftersom man tillsätter svartmögelsvamp i tillverkningen. Tillverkningen är olika men jag misstänker att många företag tar till de billiga metoderna. Det är alltså inte saften från en citron som många tror. Jag har träffat människor som blivit av med huvudvärk och eksem bara genom att sluta köpa mat med citronsyra i. Det används för att hindra fett från att härskna och ex. för att frukt inte ska bli missfärgade. (E 300 – ) Sötningsmedel; E 950-969. Vilket många VRÄKER i sig. Sötningsmedel påverkar den normala floran i våra tarmar och kan ge diabetes. EU har bla godkänt fler sötningsmedel än vad Sverige tillät innan vi gick med. Det ser jag som oroande. Vissa sötningsmedel som är förbjudna i USA godkänns här i EU. DET skrämmer mig! Färgämnen; Behöver vi det? Javisst, ögat äter, men allvarligt. Äter man inte hellre något ofärgat? Det finns färgämne som var förbjudna innan EU som nu är tillbaka vilka ger allergiska reaktioner och beteendestörningar hos barn. Låter friskt…. (E 100-180) Besprutningsmedel och ekologiska varor är ett ämne för sig. Det som är ekologiskt här är kanske inte ekologiskt i andra länder. Vissa bönder besprutar ”bara” fram till blomningen och tycker det är miljövänligt och människovänligt. Då får ju inte frukten och bären några gifter. ELLER??!! Jag har ju fått för mig att växten hämtar näring från jorden som tagit STOR del i besprutningen… Eller vad tror ni? 😉 Palmolja; Min själ gråter när jag läser ordet på en vara. Palmoljan utvinns där bla våra kusiner Orangutangen bor. Detta gör att de drivs bort från sina hem och blir  hemlösa. De skövlar och bränner och skadar både djur och natur för att vi ska äta kakor, godis och den förbannade Alladinasken till jul. Det ENDA vi kan göra är att inte handla skiten. Tänk vad underbart det varit som Sverige förbjöd denna slakt. Gelatin; Utvinns ur nöt eller griskött. Alltså det som blir över efter att vi tagit det vi vill ha till söndagssteken. Detta är enormt läskigt om ni frågar mig. Man äter en godisbit samtidigt som man får i sig en gammal sena från en ko. Ofta när jag pratar mat med mina kunder får jag; MEEEN, vad ska jag äta dååå??? Rena produkter. Så lite snabbmat och färdiga inplastade rätter som möjligt. Läs på förpackningarna och ta det som innehåller färre ingredienser. Baka själv, gör egen mat så du vet vad du stoppar i dig. Å TUGGA maten så magen får lite hjälp. Alla näringsämne ska ner i minsta beståndsdel om kroppen ska kunna ta upp det. Det börjar i munnen med en extremt viktig sönderdelning. Det räcker inte med tre tuggor… 30 hade varit ultimat. Det blir alltså februaris utmaning. TUGGA. Dessa fakta är väldigt kortfattiga, så spåna gärna vidare själva och utforska allt ni stoppar i er dagligen. Vi vill ju att ni ska vara friska och starka länge, länge. Kärlek till er! /AJ